Circusartiest

Van de familie Van den Dungen uit Schijndel kreeg ik een aantal jaar geleden een pak liedjesschriften, losse liedblaadjes en liedboekjes. Een interessante collectie. De volgende namen kwam ik tegen: H. van den Dungen, Adriaan van den Dungen en Dina van den Dungen. De liedjesschriften waren door Dina volgeschreven, zij woonde in Schijndel aan Kluis A 266.
In deze verzameling vond ik onder meer een lied over de circusartiest: De dodensprong, circus tragedie.

 

 

 

 

 

 

 

Lino: Rolf Janssen.

Dit tragisch lied, waarvan een gedeelte niet wordt gezongen maar opgezegd (parlando), vindt je terug in veel liedjesschriften en bij een aantal mensen kon ik de melodie optekenen, belangrijk want geen van de gedrukte teksten gaf een melodie-aanwijzing!
De dodensprong staat op een gedrukt liedbundeltje van slechts velletjes papier, aan elke kant bedrukt met een liedtekst en met een mooie intro, hieronder afgebeeld, met een jaartal.

 

 

 

 

 

 

 

In 1934 heeft Dina van den Dungen het liedboekje kennelijk gekregen of gekocht aan de deur van een nette, werkloze huisvader. Andere liedjes in het liedboekje zijn: Op het sombere kerkhof, De Transvaalse boeren, en Het vrouwtje van Stavoren. Deze liedjes zult u t.z.t. nog tegenkomen op deze site.
De lino en de melodienotatie zijn van Rolf Janssen die het lied optekende in Goirle.
Nu de afbeelding van de tekst uit het liedboekje.

Ga naar boven