In dit hoofdstuk krijgt u tekst en uitleg bij diverse liederen. Het napluizen van tekst en melodie van volkse liedjes die bekend bleven door mondelinge overlevering, heb ik altijd leuk werk gevonden. Ik wilde ook gaan publiceren en hier ben ik mee begonnen in Folkgids Janviool waar ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw op geabonneerd was. Janviool was het periodiek voor volksmuziek en mijn eerste bijdrage die ik instuurde werd gepubliceerd in januari 1984. Ik weet nog dat ik het spannend vond: iets zo bloot te geven voor een toch wel talrijk en soms kritisch en kundig volksmuziekvolkje.

Schijndel
Als eerste kopij stuurde ik in het lied van Het groenelandse straatje, ik kende het lied al van uitvoeringen door Alfred en Kristien den Ouden op hun elpee Traditionele volksmuziek uit Frans-Vlaanderen en van de Nederlandse folkband Fungus die het lied uitvoerden op hun elpee: Lief ende Leid. Ik tekende het lied zelf twee keer op: in Loosbroek en in mijn geboorte- en woonplaats Schijndel.

Volksliedarchief
Het was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een stuk moeilijker om tekst en uitleg te geven over een volkslied, er was nog geen internet en dus nog geen Nederlandse Liederenbank. Het volksliedarchief in Amsterdam, als onderdeel van het P.J. Meertensinstituut was bovendien nog een bolwerk waar je niet zo gemakkelijk mee in contact kwam.

Tekst en uitleg:

VOLKSMUZIEK, LEZINGEN, HEEMKUNDE, VOLKSE MUZIEKINSTRUMENTEN en LITERATUUR