Huis Bergh

In de catalogus van de Bosch tentoonstelling in 1967, pag. 96, staat een zwart/wit afbeelding van de bruiloft van Kana. Het is een paneel uit de collectie J.H. van Heek, ’s-Heerenberg. Het wordt beschreven als een 16de eeuwse kopie naar (het origineel van?) de bruiloft van Kana uit Rotterdam.
Ik vroeg me af wat de collectie van Heek behelsde en wat ’s-Heerenberg daarmee te maken had en ging in juni 2013 op onderzoek uit. Ik kwam uit bij Huis Bergh, een kasteel in ’s-Heerenberg, gemeente Montferland, Gelderland.
Ik maakte foto’s van respectievelijk de hoofdingang, de toren vanuit de binnentuin, de binnentuin en de hoofdingang van het museum. Op internet zijn meer foto’s te zien van dit kasteel.


Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen werden in 1912 eigendom van Jan Herman van Heek (1873-1957), een textielfabrikant uit Enschede die een passie had voor het verzamelen van kunst die hij vervolgens onderbracht in Huis Bergh. Als je dit kasteel bezoekt zie je veel vroege Italiaanse schilderkunst, een uitzonderlijke collectie middeleeuwse handschriften en enkele, drie in totaal, werken uit de school van Bosch.
Ik zag de bruiloft van Kana en tot mijn grote verbazing een paneel dat me bekend voorkwam, met als titel de Geboorte van Christus, in bezit van het Wallraf-Richartz Museum in Keulen. (Wordt besproken in een vorig hoofdstuk op deze website.)
Verder verbaasde ik me over de aanwezigheid van een geschilderd paneel met als titel De opstanding van Christus, met heel herkenbare Bosch-figuren. Dit paneel ben ik nergens tegengekomen in de Bosch-literatuur en het is voor mij een raadsel wat betreft herkomst en ouderdom. Gelukkig mocht ik toch wat foto’s maken van enkele zeer vriendelijke en behulpzame vrijwilligers, niet onder ideale omstandigheden, maar duidelijk is te zien hoe de panelen er in het echt uitzien, met de lijsten.

Ga naar boven